SOLUTIA PENTRU ROMANII CU CREDITE IN FRANCI ELVETIENI

SOLUTIA PENTRU ROMANII CU CREDITE IN FRANCI ELVETIENI

S-a creat un precedent judiciar extrem de important. Tribunalul Buzău a obligat banca să înghețe francul elvețian la cursul din 2007, astfel incat clientul bancii isi va plati de acum ratele  la cursul de schimb de la data imprumutului bancar.

Aproape 200.000 de romani au credite la banci  in franci elvetieni. Francul elvetian a ajuns la valoarea unui euro la curs BNR, iar romanii care au contractat cu banca la o valoare a francului elvetian de nici 2 lei, ar putea fi astfel in imposibilitate de a mai plati ratele bancare.

Solutia de a ingheta un curs valutar la cel de la data acordarii creditului ar putea fi valabilă nu doar pentru românii cu credite în franci, ci pentru toți cei care au credite bancare  iar în contractul cu banca au o clauză abuzivă.

Rate bancare micșorate de instanțele de judecată! Avocaţii timişoreni câștigă lupte cu băncile care au încasat comisioane abuzive

Atunci când iei un credit te gândeşti că vor veni mulţi ani în care vei avea de plătit o rată, încă o rată şi… chiar mai mult de atât… vei avea de plătit comisioane care parcă nu se mai termină. Băncile au inventat comisioane de tot felul, care mai de care mai ascunse, care se adaugă ratei şi care trag greu la cântar.

Avocaţi din Timişoara luptă cu aceste comisioane bancare impuse abuziv. Cu legea în mână, avocaţii au reuşit deja să scape destui timişoreni de comisioane abuzive şi continuă această luptă. „Este vorba despre recuperarea comisioanelor bancare nelegale, comisioane de risc sau comisioane de administrare care pot fi eliminate din contractele de credit. Desfășurăm această activitate de suficientă vreme pentru a putea spune că suntem deja specializaţi pe recuperarea comisioanelor abuzive impuse de către bănci. Din cauza lipsei banilor sau lipsei de încredere în reușita unui proces cu banca, foarte mulți dintre clienți ezită să inceapă demersurile.Alții, mai indrăzneți, respectiv o mare parte din clienții persoane fizice vin ei cu inițiative mai mult sau mai puțin permise de lege de a solicita avocaților plata onorariilor avocațiale abia la sfârșitul proceselor si doar în caz de câștig, adică doar în situația în care avocatul recuperează comisioanele abuzive și reușește eliminarea lor din rate”, spun avocaţii din cadrul societăţii Tărniceru şi Asociaţii (www.sca-tarniceru.ro).

Comisionul de risc sau de administrare – la bară!

Banca, atunci când îţi dă un credit îţi face contractul, apoi îţi dă un plan de rambursare a sumei. În acel plan apare rata plus comision de administrare plus comision de risc, dobanda, etc. În unele cazuri, printre comisioane apare doar comisionul de administrare. Există însă o Ordonanță de Guvern care cuprinde dispoziții ce se referă la introducerea şi menţinerea de clauze abuzive în contractele de credit cum ar fi cele privitoare la comisionul de risc sau de administrare, dispoziții legale care sunt in favoarea clienţilor băncilor. Mai ales că băncile nu precizează ce înseamnă comisionul de administrare şi cel de risc. Băncile nu te lasă să negociezi, nu sunt negociabili termenii, practică bancară în contradictie cu legea privind protectia consumatorului, consumator caruia nu îi este permisă negocierea clauzelor contractuale . Este vorba atunci de un contract cu clauze impuse. „Instanţa sancţionează modalitatea abuzivă a băncilor de a percepe costuri suplimentare ilegale – vorbim concret despre comisionul de risc sau de administrare fără vreo justificare. De obicei comisioanele de risc variază între 0,15% și 0,22 % sau chiar mai mult din intreaga suma scadentă, comisioanele fiind diferite de la o bancă la alta. Mai mult, aceste sume nu ar fi trebuit percepute deloc de catre bănci, deoarece pentru creditele ipotecare băncile au deja garanţii imobiliare, de ce să mai perceapă lunar și acești bani? În plus, la finalul contractului, banii reprezentând comisioanele de risc încasate de către bancă nu sunt restituiţi. Banii aceştia îi „păstrează” banca pentru clienți ca o garanție suplimentară de bună executare a contractului, ca nu cumva să se întâmple ceva”, spun avocaţii societăţii.

Statistica proceselor câștigate este de partea clienților. Se diminuează rata, considerabil.

Comisionul de risc este preceput în continuare de către bănci care l-au redenumit comision de administrare, ceea ce nu face decât să confirme cele arătate mai sus, și anume faptul că acest comision de risc a fost si este ilegal perceput. Băncile au fost însă obligate de instanțe de judecată să reducă numărul de comisioane percepute. „Demersurile noastre judiciare au avut si au ca scop anularea clauzelor abuzive, în sensul înlăturării comisioanelor abuzive din rată pentru viitor şi restituirea, în condițiile și în cuantumul prevăzut de lege, comisioanelor percepute și încasate abuziv în trecut. Acest lucru ar putea avea ca efect diminuarea considerabilă a ratei pe viitor”, spun avocaţii de la societatea de avocati Tărniceru&Asociaţii din Timişoara. Statistica este de partea clienților, un procent foarte mare (in proportie de 70% si chiar 90% în procesele din toată țara cu unele banci) din cei care au dat în judecată băncile in scopul diminuarii ratei cu comisioanele abuziv stabilite precum și în scopul recuperarii recuperării din urmă a acestora au câştigat.”

Articol Ziua de Vest – Avocaţii timişoreni câștigă lupte cu băncile care au încasat comisioane abuzive. Detalii:http://goo.gl/Mizyow